Et fyrtårn for fællesskab, turisme, handel og nærvær er gået bort. Anders Helner døde tirsdag den 24. marts 2020 i sit eget hjem i Fredensborg.

Anders Helner havde altid en god ide og han havde energi, et usædvanligt drive og et tungebånd der var skåret for veltalenhed udi det perfekte. Anders var en fremragende taler og benyttede sig af det når lejligheden bød sig. Han kunne tale en hel forsamling ind i sit hjerte, så ingen var i tvivl om, at her var der en god ide, der skulle forfølges. Han behøvede ikke manuskript, han kunne talens kunst helt ud i detaljen og doserede med sikkerhed følelser, fakta og fremtid, så alle klappede af begejstring og den gode ide, havde fået ny næring.

Anders var som en fisk i vandet, når der skulle arrangeres festlige dage i Fredensborg. Når der kom pigegarder og tamburkorps var han i sit es. Han elskede præcision og var selv en perfektionist, der havde styr på tingene helt ned i detaljen. Når han talte om Edinburgh Tattoo strålede øjnene og tungen slog smut med superlativer. Vi kunne mærke når Anders var begejstret, han turde vise det. Helt naturlig var Anders formand for Fredensborg Handel i en årrække.

Turismen havde også Anders store interesse. Helt selvfølgeligt blev han valgt ind i den første bestyrelse i turismefællesskabet VisitNordsjælland, hvor han også blev Goodwill Ambassadør no. 1. Både regionalt og lokalt havde Anders et godt blik for hvordan turisterne i området skulle tiltrækkes, serviceres og fastholdes i skønne Nordsjælland. Her havde han også indsigt og viden og delte så rigeligt ud af den.

På den lokalpolitiske scene havde han også altid en finger med i spillet. Anders var den fødte lobbyist og udnyttede sine forgyldte talegaver til at fremme dette og hint. Det kan ikke undre nogen, at Anders Helner også nåede at blive æresmedlem i det Konservative Folkeparti. Når Anders gik ind i noget gjorde han det med hud og hår og selvom han en sjælden gang blev slået hjem som en anden grøn ludobrik, så varede det ikke længe førend han igen var på omgangshøjde på brættet og ofte med lidt flere brikker end de fleste.

Ved Prins Henriks død i starten af 2018 var det med den største selvfølge og selvsikkerhed, at Anders Helner tonede frem på de landsdækkende TV kanaler og forklarede danskerne, hvilken betydning Prins Henrik havde for Fredensborg By. Anders elskede Kongehuset og Fredensborg By og også at være på og var god til det som de færreste. Der var noget power og pondus over den altid velklædte og stilfulde Anders. Stor respekt.

Jeg lærte Anders at kende ved kommunesammenlægningen for 15 år siden og hurtigt faldt vi i hak og kunne tale fortroligt om alt. Anders kunne jeg stole på. Fra hvert vores parti blev vi aldrig modstandere, men medspillere fra sag til sag. Anders kerede sig om andre og spurgte altid ind til: ”hvordan har du det” og der kom hans retoriske snilde ham også til gode.

Anders var ordets mester med et hjerte af guld, som han velvilligt delte med mange. Tankerne går til Ingrid og familien. Æret være Anders Helners minde.

 

 

Skrevet af byrådsmedlem Per Frost Henriksen, fungerende formand for VisitNordsjælland.