Sommeren er begyndt og dermed følger traditionen tro talrige turister, der besøger hele det danske sommerland. I Nordsjælland løber Gribskov, med titlen som største turismekommune målt på antal overnatninger i 2018. Fredensborg er helt i bund blandt de nordsjællandske kommuner.

Gribskov kan takket være områder som Tisvildeleje og Gilleleje, der både har talrige feriehuse og ikoniske badehoteller, med titlen som største turismekommune i 2018.

Gribskovs 570.000 overnatninger ligger et godt stykke foran Helsingør, der blandt andet med sin satsning på kultur og eksempelvis Museet for Søfart i Helsingør formår at tiltrække næsten 500.000 overnattende turister. Helt nede på sidste pladsen finder man Fredensborg Kommune med blot 64.829 overnatninger.

Gribskov er den tredjestørste turismekommune i Region Hovedstaden, kun overgået af København og Bornholm. Gribskov og andre dele af Nordsjælland er samtidig et af de sommerhusområder i landet, hvor færrest sommerhuse udlejes og flest bruges af ejerne. Kun mellem 5 og 10 procent af sommerhusejerne i Frederikssund, Halsnæs, Gribskov og Helsingør udlejer deres sommerhus, viser en undersøgelse fra Feriehusudlejernes Brancheforening.

”Turismen i Nordsjælland har et stort potentiale og skaber vækst og arbejdspladser i overnatningsbranchen, på restauranterne, hos kulturinstitutioner og forlystelsesparker og hos den lokale købmand. Derfor er det afgørende, at Nordsjælland i årene fremover formår at udvikle sin popularitet blandt danske og udenlandske turister. Ikke mindst i et stærkt samarbejde med resten af Hovedstaden, kan Nordsjælland levere et stærkt turismeprodukt med plads til både natur, historie og kultur og pulserende storbyliv. Og så ville det være dejligt, hvis der ville være flere sommerhuse til udlejning i området fremover, så der er senge nok til turisterne” udtaler politisk konsulent Kirstine Tolstrup Nielsen fra Dansk Erhverv.

 

Tabel 1:    Turisternes overnatninger i Nordsjælland fordelt på kommuner, 2018

Placering

Kommune

Overnatninger

1

Gribskov

565.495

2

Helsingør

489.677

3

Halsnæs

232.071

4

Rudersdal

168.752

5

Frederikssund

133.190

6

Hillerød

110.838

7

Hørsholm

66.440

8

Fredensborg

64.829

Kilde: Officielle overnatningstal fra Danmarks Statistik. Dækker overnatninger på: hotel, feriecenter, camping, lejet feriehus, vandrerhjem, lystbådehavn Note: Antallet af overnatningssteder og overnatninger i Allerød, Egedal og Furesø er relativt begrænset, hvorfor Danmarks Statistik ikke offentliggør disse tal af diskretionshensyn.