Landets virksomheder har i dag fået en god nyhed.

En lovændring gør nemlig op med et krav om at skulle opbevare regnskaber på dansk jord.

Det giver bogholderens klassiske ringbind lov til at gå på pension og baner vejen for at få bedre og billigere it til landets virksomheder

Det er en tiltrængt opdatering af bogføringsloven, som Folketinget i dag har stemt for. Ændringen fjerner juridiske barrierer og uklarheder, der har begrænset brugen af økonomisystemer baseret på ”cloud computing.”

Cloud computing er en fleksibel form for it-ydelser, hvor virksomheden benytter programmet direkte fra internettet og altså ikke skal have eget program installeret. Det svarer til at abonnere på et system i stedet for at eje det. På den måde overlader virksomheden driften af systemet til udvikleren og sparer penge og hæver sikkerheden ved altid at have den nyeste version i brug.

”For især små- og mellemstore virksomheder er der stærke muligheder i at flytte bogholderisystemet ud på nettet. Men systemerne har indtil i dag levet i en juridisk gråzone, fordi bogføringsloven sagde, at man skulle opbevare kopier af sine regnskaber og holde det i Danmark. Det passer ikke med den digitale virkelighed, hvor regnskabsprogrammet fx ligger på et stort datacenter i udlandet. Derfor er det helt rigtigt, at loven i dag er ændret,” siger Janus Sandsgaard, der er fagchef for it- og digitalisering i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Erhvervslivet har længe efterspurgt at kunne bruge økonomisystemer baseret på cloud computing for at komme faren for nedbrud, virus og gamle udgaver af programmerne til livs. Med programmer baseret på cloud computing får erhvervslivet adgang til bedre og billigere systemer.

”Cloud computing er eksploderet inden for de sidste to år, og det er vigtigt, at politikerne forholder sig til, om der er lovmæssige forhindringer, som afholder danske virksomheder for at bruge disse muligheder for at optimere og forbedre deres konkurrenceevne. Det er en sejr, at regnskaberne nu kan opbevares i clouden,” siger Kenneth Kryger Gram, direktør i Abakion, der bl.a. leverer cloudbaserede bogføringssystemer.

Link til Folketingets afstemning.