At vi i dag lever i et demokrati og et velfærdssamfund, er ikke nogen selvfølge. Cirka 30 % af Jordens befolkning lever i et demokrati, hvorimod 70 % af befolkningen må leve i et diktatur. For Ruslands vedkommende må befolkningen leve i et diktatur, kaldet kleptokrati, hvilket betyder, at nogle få beriger sig på den store befolknings bekostning.

Det er altså langt fra Sovjettidens oprindelige ”Proletariatets diktatur”. Nu er det Vladimir Putin og hans oligarker, der hersker i Ruslands særlige diktatur.

Efter Kongeloven og Enevælden blev afløst af Grundloven i 1849 under Frederik den 7, fik Danmark sit demokrati, som betyder folkestyre.

Velfærdsstaten blev indført i 1950 ́erne og 60 ́erne af Socialdemokratiet, og det er en ordning, som langt de fleste danskere sætter pris på. Den betyder gratis undervisning, gratis hospitalsophold og en høj grad af kommunalt selvstyre, og der afholdes valg til Folketinget og de kommunale Byråd. Efter Danmarks indtræden i Fællesmarkedet i 1972 og senere EU, er der direkte valg af medlemmer til EU-parlamentet.

Efter den 2. verdenskrig blev FN oprettet som afløsning af Folkeforbundet, der var handlingslammet. Netop i denne tid skal det vise sig, om FN vil lide samme skæbne som Folkeforbundet.

Det danske demokrati er besværligt og langsommeligt, da loves behandling i Folketinget kræver tre behandlinger, før de kan vedtages.

Men den demokratiske samfundsordning med FN, som Vesten har valgt, er truet fra flere sider i dag. Rusland, der sidder i FN ́s Sikkerhedsråd, kan veto ́e de forslag, der kommer frem, og som strider mod Ruslands interesser. Kina, der importere r kul, gas og olie fra Rusland, vil ikke ødelægge forholdet til dem.

Ved krigen i Ukraine afløses den ene foruroligende nyhed, der er forældet samme dag af en ny, som følger næste dag. Spørgsmålet er nu, om FN og EU (europæisk forsvar) kan overleve. Det afgøres for Danmarks vedkommende blandt andet ved folkeafstemningen den 1.juni 2022 om forsvarsforbeholdet.

Men langt de fleste danskere holder fast i vores demokrati og velfærdssamfund.

af
Flemming Priem
Medlem af SF
Mølledammen 14A
Kokkedal