Det korte svar på spørgsmålet er nej. Det lidt længere svar er, at vi har passeret flere tipping points allerede.


Den globale temperaturstigning er i dag 1,3 grader – den kan nå 3½ til 4 grader i slutningen af dette århundrede. Afsmeltningen fra Arktis har allerede bevirket, at vandstanden i havene er steget 11 mm i perioden fra 1992 til 2018 og forventes være 67-70 cm i 2100 ifølge FN´s Klimapanels scenarie RCP8.5. Det er enorme mængder is, der smelter med udledning i havene. Hvor det i 1990´erne var omkring 36 mia. tons is årligt, var tallet i 2018 vokset til 254 mia. tons – altså omkring en syvdobling – tal, der sikkert ikke siger de fleste ret meget.

Men givet er det, at afsmeltningen accelererer kraftigt. Virkningerne er anskuelige, da vores kyster vil få kærligheden at føle; kystsikring og diger vil blive helt centrale emner i de kommende årtier. Skønt Danmark kun udleder cirka 0,1 procent af den globale CO2-udledning, må vi tænke på verden som helhed. Store landområder vil blive oversvømmede eller ubeboelige, og adskillige øer i Stillehavet vil forsvinde.


Om vi når de 70 procents reduktion i 2030 er ikke så væsentligt her, fordi et pludseligt stop for verdens udledning vil tage masser af år, før det forplanter sig i klimaet, der vil indstille sig på et uberegneligt nyt niveau.


Der er al mulig grund til at se frem til næste møde i FN´s Klimapanel i november 2021 i Glasgow. Her vil der helt sikkert blive oprullet scenarier, der får hårene til at rejse sig på hovedet af deltagerne. Et perspektiv, der allerede har overskredet tærsklen til et klimatisk kaos, hvor det gælder menneskehedens overlevelse på Jorden. Kan vi endnu nå at sætte foden på bremsen?

 

af Flemming Bernhard Priem
Pens. civilingeniør
Jellerød Have 25
2980 Kokkedal