I et indlæg i Uge-Nyt d. 5. marts anfører May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance, at ”Fredensborg Kommune kan spare 313 millioner kroner (7.909 kroner per indbygger) blot ved at administrere så godt som de bedste kommuner i landet.”

Tallene stammer fra en undersøgelse udarbejdet af Cepos.

Hvis man går ind og læser Cepos’ egen udlægning af undersøgelsen, så er præmissen en helt anden. Her nævner Cepos, at undersøgelsen går på, hvor meget en given kommune kan spare, ”hvis alle kommuner havde været ligeså gode til at minimere omkostningerne, som den bedste kommune”. Eller sagt på en anden måde: Hvis man procentvis bruger lige så få penge, som den kommune der bruger mindst på skoleområdet. Hvis man procentvis bruger lige så få penge, som den kommune der bruger mindst på ældreområdet. Hvis man procentvis bruger lige så få penge, som den kommune der bruger mindst på handicapområdet – og så fremdeles med andre velfærdsområder. Herefter følger Liberal Alliances og Cepos’ konklusion: Hvor meget kan man så spare på kernevelfærden og herefter sænke skatten?

Det ligger Radikale Venstre meget fjernt at have så lave ambitioner for vores børn, ældre, handicappede og på klimaområdet. Det vil være interessant, hvis Liberal Alliance har nogle reelle forslag til effektiviseringer, der forbedrer arbejdsgange eller lignende, og som ikke allerede er indført. Vi har nemlig allerede implementeret effektiviseringer i Fredensborg Kommune på 1 % årligt af det samlede budget og endda 1,5 % i 2013. Liberal Alliance må meget gerne blive mere konkrete. Hvis partiet overhovedet har nogle specifikke forslag til at effektivisere yderligere uden det forringer kernevelfærden, er Radikale Venstre klar til at støtte op, da det skal indføres med det samme. Har partiet ikke sådanne konkrete forslag, må det tages til udtryk for, at Liberal Alliance ikke taler om effektiviseringer men derimod om serviceforringelser svarende til at fyre i omegnen af 10 % af de ansatte i Fredensborg Kommune.


Kristian Hegaard og Lars Simonsen, byrådsmedlemmer, Radikale Venstre.

{jcomments on}